Datele despre costurile sociale ale accidentelor rutiere sunt importante pentru elaborarea politicilor în domeniu, oferind o perspectivă asupra consecințelor acestora asupra economiei și bunăstării sociale. Povara socio-economică ridicată a accidentelor rutiere este adesea subliniată în documentele organizațiilor internaționale, precum Organizația Mondială a Sănătății, Banca Mondială și Comisia Europeană, precum și în documente la nivel național, pentru a sublinia necesitatea îmbunătățirii siguranței rutiere și din punct de vedere economic. În plus, informațiile despre costurile accidentelor rutiere sunt necesare în analizele cost-beneficiu, care sunt utilizate pentru a estima rentabilitatea socială a investițiilor în infrastructura rutieră și siguranța rutieră și pentru a ajuta la stabilirea priorităților de siguranță rutieră.
În contextul arătat, având în vedere normele europene în domeniu transpuse în legislația națională, reprezentată de Legea nr.265/2008 privind gestionarea siguranței circulației pe infrastructura rutieră, cu modificările și completările ulterioare, potrivit prevederilor art.27.alin.(1) din legea menționată Autoritatea Rutieră Română - A.R.R. este instituția care asigură determinarea costului social mediu al unui accident soldat cu persoane decedate şi a costului social mediu al unui accident grav. În conformitate cu dispozițiile alin.(2) ale aceluiași articol din actul normativ sus-amintit, valorile costului social mediu al unui accident soldat cu persoane decedate şi ale costului social mediu al unui accident grav sunt publice şi vor fi actualizate periodic, din 5 în 5 ani.
Bazat pe literatura de specialitate și sinteza bunelor practici internaționale în domeniu, costul social mediu al unui accident soldat cu persoane decedate și a costului social mediu al unui accident grav este determinat pe o structură formată din șase componente, respectiv costuri medicale, costuri cu pierderea producției, costuri umane, costuri cu distrugerea de proprietate, costuri administrative și alte costuri.
Fiecare dintre aceste costuri este determinat având la bază date reale furnizate de autoritățile publice cu responsabilități în domeniu (Poliția Română, Inspectorate pentru Situații de Urgență, respectiv spitale ce primesc prin serviciul de urgență victime ale accidentelor rutiere). Acolo unde datele nu au fost suficiente, s-au realizat estimări în baza valorilor obținute în cadrul altor studii de acest gen realizate la nivel european, internațional, respectiv a studiului precedent realizat în România.
Datele obținute după prelucrarea informațiilor din perioada 2018 - 2023, preluate de la sursele sus-menționate, pe baza mecanismului de calcul stabilit potrivit metodologiei utilizate în studiile europene de profil, au condus la următoarele rezultate:
Costul social mediu al unui accident cu persoane decedate 11.484.048 lei | 2.321.651 euro
Costul social mediu al unui accident cu răniți grav: 1.786.522 lei | 361.169 euro
Costul social mediu al unei persoane decedate: 10.118.147 lei | 2.045.516 euro
Costul social mediu al unui rănit grav: 1.609.479 lei | 325.377 euro